Componentele facturii de energie electrica ?

RestartEnergy
Site Admin
Mesaje: 29
Membru din: Joi Mai 04, 2017 1:20 pm

Componentele facturii de energie electrica ?

Mesaj de RestartEnergy » Mie Mai 24, 2017 8:41 pm

CUM SE FORMEAZĂ PREȚUL PE CARE-L ACHIȚI PENTRU ENERGIA ELECTRICĂ?

Când vrei să faci un calcul la factura energie electrică ai în vedere următoarea formulă:

Preț final = preț energia electrică activă (I) + tarife (II)

Energia electrică activă
De fapt, ce reprezinta energia electrică activă?
Această denumire este dată consumului propriu-zis din energia electrică și anume cât cumperi tu în acest moment de la furnizor. Evident, o poți vedea și pe contorul existent și o obții ca o diferență dintre indexul nou și cel vechi.
Se măsoară în kWh și este componenta pe care o negociezi cu furnizorii de energie, în momentul în care te decizi asupra unei noi oferte.

Celelalte componente de pe factură sunt încasate de furnizor pentru a fi trimise către alte entități juridice în baza legii existente.

Acum dacă te hotărăști să treci către piața concurențială, vei negocia 100% din prețul la energia activă pentru că nu este subvenționată sau reglementată de stat.

Tarife suplimentare pe langa prețul energiei
Pe lângă prețul pentru energia electrică activă, mai achiți și următoarele tarife:

Tariful de extracție din rețea
Tariful de injecție în rețea
Tariful serviciului de sistem
Toate cele 3 taxe de mai sus sunt percepute de operatorul de retea ce administreaza transportul energiei electrice - Transelectrica.

Tariful de distribuție – cuprinde tariful pentru distribuție pe înaltă tensiune, distribuția pe medie tensiune și distribuție pe joasă tensiune. Valorile acestor componente difera în funcție de zona geografica în care se găsește locul de consum.
Acest tarif este perceput de operatorul de distributie din zona locului tau de consum, fiind in acelasi timp responsabilul pentru intreruperile cu energie electrica.

Contribuția ta pentru co-generare de înaltă eficiență – aceasta este un tip de subvenție acordata producătorilor de energie electrica în co-generare (producere energie electrica și energie termica) de înalta eficienta. Aceasta subvenție acordata producătorilor este în cele din urma suportată de către tine, consumatorul. Valoarea ei este actualizata periodic de către ANRE.

Factura electrică online cuprinde și certificate verzi – Certificat verde? Ce poate fi? Este componenta ce atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile (eoliană, solară, aerotermală, geotermală, biomasa, biogaz etc). Mai exact este o subvenție acordată producătorilor de energie electrica din partea Transelectrica.
Sunt vândute ulterior furnizorului de energie ce are obligația să achiziționeze aceste certificate verzi şi să le transpună în facturile de energie electrică ale consumatorilor finali. Valoarea facturată este produsul dintre consumul de energie electrică şi cota de certificate verzi stabilită de ANRE să fie achiziționată de furnizor.

În preț intră și acciza – Acest element din factură se calculează în baza Codului fiscal (legea 571/2003, republicata si modificata). Aceasta se calculează după formula A = Q x K x R, unde: A= cuantumul accizei, Q= cantitatea de energie electrică activă exprimată în MWh, K= acciza unitară prevăzută în Codul Fiscal iar R= cursul de schimb leu/euro. În plus, se plătește TVA pe acciză.

Pentru energia electrică, factura cuprinde și TVA – Taxa pe valoare adăugată, ca și în cazul majorității produselor și serviciilor din România este de 19%, procent aplicat la valoarea totala a facturii.

Scrie răspuns